Kedvezményezett neve: KONTAKTUS Egyesület
Projekt címe: „ Légy te is Önkéntes – kisközösségek építése Baktalórántházán”
A szerződött támogatás összege: 19 033 600 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt megvalósításának kezdő időpontja: 2017.08.01
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31.
Projekt azonosító száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00280

A KONTAKTUS Egyesület korábbi TÁMOP projektjei révén került kapcsolatba Baktalórántháza településsel. Egyesületünk 2014-től önkéntes fogadó szervezet (száma 7620). Jelenlegi aktív önkénteseink az egyesület munkáját és rendezvényeit is segítik.

A projekt megvalósításában megállapodás szerint együttműködő helyi szervezetek:
Baktalórántháza Város Önkormányzata
Nyírjákó Község Önkormányzata
Zengő Erdő Óvoda
Reguly Antal Általános Iskola
Közép-nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás
Kistérségi Szociális Központ

Jelen program időszaka 48 hónap.
Megvalósítási helyszíne: Baktalórántháza és térsége.

Általános céljai:
a helyi kisközösségi önkéntes szerveződések alapvető támogatása, felkarolása, a közösségek működésének segítése, az önkéntesek fogadása, az iskolai közösségi szolgálat összehangolása, önkéntes tevékenység népszerűsítése és terjesztése, az önkéntesek koordinálása a településen megvalósuló rendezvényekre, programokra, intézményekbe, az önképzés (általános tájékoztatók, előadások) mellett az aktív önkéntesek és önkéntes közösségek számára tapasztalatcsere szervezése.

Program fő szakmai tevékenység elemei:
• Önkéntes-koordinátorok szakmai tevékenysége
• Célcsoport tájékoztatása és toborzása szórólapok, online tájékoztató anyag révén, partnerek hálózatán keresztül; bevonás során önkéntes szerződések kötése, közösségek regisztrálása a felületen
• Önképzés keretében Kompetenciafejlesztés az önkéntes munkát végző személyek számára önképző kör formájában, koordinátorok egyéni önképzése a közösségépítés témakörében
• Önkéntesség és a közösségépítés témakörében tájékoztató előadások megtartása a térség intézményeiben a koordinátorok/önkéntesek közreműködésével
• Önkéntesek és kisközösségek számára szervezendő tapasztalatcserék, klubfoglalkozások, közös rendezvények, melyek során az alulról jövő szerveződést és kezdeményezést támogatjuk, generációk együttműködését és a folyamatos kapcsolattartást
• létrejött közösségek segítése, mentorálása, ötleteinek támogatása és együttműködési lehetőségek feltárása,
• nyilvánosság biztosítása (C típusú tábla elhelyezése, honlapon információ elhelyezése)
• mérföldkövekhez igazítva szakmai és pénzügyi előrehaladási jelentése benyújtása
• adatgyűjtés és kötelező adatszolgáltatás biztosítása az Új Nemzedék Központ felé

Letölthető szórólap: Katt ide!